Verleid door nieuwe smaken

Volgende week is het ‘de week zonder vlees en zuivel’. Sinds mijn 21e ben ik vegetarisch, maar geen vis, zuivel of eieren? Dat is VEGAN! Blijft er dan nog wel wat over om te eten?
Om mij voor te bereiden op de week zonder vlees en zuivel ga ik voor Chris Natuurlijk naar de boekverkopers Bosch & de Jong op de Kaap. Het is moeilijk een keuze te maken uit het grote aanbod, maar gelukkig heeft Folco de Jong bij elk boek een goed verhaal.
Uiteindelijk kies ik voor het kookboek VEGAN van Jigal Krant. Ik ben zo enthousiast over de recepten die daarin staan, dat ik spontaan een challenge bedenk:
Lukt het mij om met dit boek in de hand in de week van 7 t/m 13 maart in mijn wijk – Scheepvaartkwartier Rotterdam – zeven horecagelegenheden te verleiden een gerecht te maken dat geïnspireerd is op een recept uit het boek VEGAN van Jigal Krant?

Gelukt of niet gelukt?

Van elke locatie maakt fotograaf Maarten Laupman een fotoreportage en samen zijn we een proefpanel. Op 26 maart vertellen we bij Chris Natuurlijk of de uitdaging gelukt is.

Eerste Hulp Tips voor VEGAN koken

Voor iedereen die met zichzelf de uitdaging aangaat om in ieder geval één week VEGAN te koken, tien handige tips:

  1. Neem een kookboek waarin groenten de basis zijn…
  2. Kies in een restaurant vaker voor een VEGAN gerecht: zo kom je op nieuwe ideeën.
  3. Proef de geuren ook met je neus: vers fruit en rauwe groenten ruiken verrukkelijk…
  4. Durf te experimenteren…, maar begin simpel.
    Tip: gebruik bijvoorbeeld kookroom van haver, rijst of amandel. Bijkomend voordeel: is minder zwaar en schift niet! 
  5. Koop peulvruchten niet in blik, maar gedroogd. Is veel lekkerder en ook nog eens goedkoper.
    Tip: kook wilde zilvervliesrijst samen met zwarte linzen… Dat is rijst met een ‘bijt’: een dubbele smaaksensatie.
  6. Op zoek naar een twist: noten, zaden en gedroogde vruchten zijn voedzaam en maken een gerecht extra feestelijk.
  7. Denk niet aan vleesvervangers, maar denk aan andere, lekkere, verrassende, frisse smaken…
  8. Vind je het moeilijk om geen vlees en zuivel te eten? Geef je zelf de kans om eraan te wennen. En… wees niet te streng voor jezelf.
  9. Ben je ECHT verslaafd aan zuivel en vlees? Kies met respect voor de natuur: biologische en diervriendelijke producten.
  10. Tot slot: VEGAN is goedkoper, dus ook goed voor je portemonnee.

Wil je meer weten over VEGAN en de uitdaging? Luister zaterdag 5 maart en op 26 maart van 8 tot 9 uur naar Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond. Tip: download de app!