Het IFFR is mijn favoriete festival. Dat betekent wél een week lang binnen in het donker zitten. En dat terwijl ik het liefst buiten ben. Voor het internationale filmfestival van Rotterdam maak ik elk jaar een uitzondering. Om niet te verdwalen in het overgrote aanbod van films, ben ik op zoek gegaan naar kleine verborgen parels.
Films die je straks niet in de bioscoop kunt zien.
Films die verwonderen en mysterieus zijn.
Films die tot nieuwe inzichten leiden.
Al digitaal bladerend door het programma, viel mijn oog op twee korte films: Red Dust en Becoming. Echt iets voor Chris Natuurlijk.
‘Wat vind je van een dubbelinterview met twee Nederlandse filmers?’ appte ik naar Chris.
Ik kreeg een ‘?’ als antwoord.
‘Zie mail,’ appte ik terug.
Het is inderdaad verwarrend als je berichten verstuurd via de mail en app.
Om nog meer misverstanden te voorkomen, pakte ik de telefoon.
En gaf een korte toelichting op mijn verstuurde mail:

‘Katja Verheul – een jonge Rotterdamse filmmaker – valt op door haar bijzondere aanpak en ongewone onderwerpen. In haar documentaire Red Dust neemt ze je mee naar de Sahara in Algerije. De beginbeelden zijn poëtisch en hebben iets magisch. Maar al gauw wordt duidelijk dat de rode regenstormen, die zo af en toe Europa bereiken, meer zijn dan alleen rood Saharazand.
Het werk van Jan van IJken spreekt je vast ook aan. Hij is gefascineerd door de geheimen in de natuur. In nog geen 6 minuten laat hij zien hoe een bevrucht eitje van een salamander zich ontwikkelt tot een heel klein beestje dat het beeld uit zwemt. Vooral het moment waarop je het hartje ziet kloppen, blijft je bij.

De onderwerpen van Katja Verheul en Jan van IJken zijn totaal verschillend, maar hun films vertonen ook overeenkomsten. Beiden maken het onzichtbare zichtbaar.’
‘En,’ voeg ik er tot slot nog aan toe, ‘ze kunnen alle twee goed over hun werk vertellen.’
Nog geen week later staan we met z’n vieren in de Doelen. Het wordt een interview van langer dan een uur.
Hoe korter de film, hoe meer erover te vertellen is, lijkt het wel.
‘Dat klopt,’ zegt Jan van IJken. ‘In mijn films spreken de beelden voor zich. Het verhaal dat ik wil vertellen, zie je.’
Chris houdt ook van kort en bondig. Als geen ander kan zij een opname van een uur tot de kern reduceren.
Meer weten over de verborgen parels van het IFFR 2025?
Luister zaterdag 1 februari naar Chris Natuurlijk: het programma van Chris Vemer is elke zaterdagochtend te beluisteren van 8 tot 9 uur via de Rijnmond-app of via Rijnmond.nl. Uitzending gemist? Terugluisteren via de podcast kan altijd.
