Tekenkoning van Het Park

Het Park is niet zomaar een park:
het is Hét Park van de Rotterdammers,
Hét Park bij de Euromast en
Hét Park met een prentenboek.

Het prentenboek Het Park is gemaakt door Magnus Weightman, die heel toevallig mijn buurman is. Hij is net als ik vaak te vinden in het Park, het is immers onze achtertuin.
Als je zijn prentenboek doorbladert, zie je een aaneenschakeling van ongelofelijk veel verschillende avonturen. En hoe vaker je de prenten bekijkt, hoe meer details je opvallen. Door het boek ontdekte ik zelfs dingen die ik nog nooit eerder had gezien. Echt iets voor Chris Natuurlijk dacht ik.

Avontuurlijk
Nog geen week later lopen we met z’n drieën door het Park. Magnus gaat voorop, met onder zijn arm het boek. Bij de vijver voor Het Heerenhuys blijft hij staan. Magnus slaat het boek open en begint te vertellen.
‘Kijk,’ zegt hij. ‘Zie je dat meisje met het rood gestipte jurkje? Dat is Lotje. Ze rent achter haar hondje Dotje aan. Die is ervandoor gegaan. Pas aan het eind van het boek heeft ze de riem van Dotje weer vast.’
Lotje en Dotje zijn twee van de vijftien hoofdpersonen. Hun avontuur is slechts één van de verhalen die je kunt volgen. Zocher en zijn hond Zoë kom je ook op elke pagina tegen. Zoë is goed in het vinden van verloren voorwerpen, van roze hoed tot papiertje. En op de volgende pagina zie je wat zij met de vondsten doet.

‘Stop!’ zegt Chris. ‘Waar zijn we? Ik ben nu al verdwaald.’
Ze heeft het boek nog niet eerder gezien en wil graag bij het begin beginnen.
‘Goed plan,’ zeg ik. ‘Laten we beginnen met de dingen die we zien.’
We staan op de vlonder bij de vijver en gaan op zoek naar de verschillen en de overeenkomsten.
‘Zo te zien is alles echt,’ zeg ik. ‘Zelfs het egeltrappetje.’
‘Maar dát niet!’ Chris wijst naar het ooievaarsnest.
‘Ja,’ zegt Magnus. ‘Als tekenaar kun je makkelijk dingen tekenen die er niet zijn. Ik heb ze niet geteld, maar het zijn er te veel om op te noemen.’

Goed verstopt
De hoofdpersonen zijn herkenbaar en bestaan echt. Henri de Hovenier en de drie voetballende jongens kun je zomaar tegenkomen. Ook de wijkagent en anderen die vaak in het park komen, ontbreken niet. En de vaste bewoners horen er ook bij: de reiger, bonte specht, ekster, halsbandparkiet en andere vogels. De één is prominent aanwezig, de ander goed verstopt.
Ook al zijn mensen getekend als dieren, het is niet moeilijk om drie bekende Rotterdammers te herkennen. Inderdaad: de man met zwarte hoed, baard en bril is onmiskenbaar Ted Langenbach. Ben benieuwd hoelang het duurt voordat je Spiderman en de nachtburgemeester van Rotterdam ontdekt.

Veel inspiratie
Magnus is architect, docent en illustrator. Steeds vaker wordt hij gevraagd om illustraties te maken en dit is zijn derde prentenboek. Bijna twee jaar heeft hij hieraan gewerkt. Het begon met zijn idee om een boek te maken over de Norsk Sjømannskirken, de Noorse Zeemanskerk. Maar na de zoveelste wandeling door het Park besloot hij om een boek over het hele park in de vier seizoenen te maken. Dat betekende: opnieuw beginnen.
En het prentenboek over de Noorse Zeemanskerk? Dat komt er vast ook nog.

Ontmoet de Tekenkoning
Op Koningsdag kun je Magnus als Tekenkoning van Het Park ontmoeten bij het beeld van de dichter Tollens.
Van 10.00 tot 14.00 uur kun je meedoen met de speurtocht en maak je kans op één van de vijf prentenboeken met handtekening.
Ben je niet in de buurt? Het boek is voor € 15,99 te koop in de boekhandel.

In de uitzending Chris Natuurlijk op 27 april kom je nog meer te weten over Magnus en het prentenboek Het Park. Het radioprogramma is elke zaterdagochtend live te beluisteren te beluisteren van 8 tot 9 uur via de Rijnmond-app of via Rijnmond.nl. Uitzending gemist? Terugluisteren via de podcast kan altijd.