Stadsgeheim

Dit is waargebeurd. En als je het mij vraagt: dit kan iedereen overkomen. Bij mij begon het zo. Gisterochtend werd ik met een schok wakker. Volgende week heb ik zomervakantie en ik heb nog geen plannen gemaakt. Waarom niet? Te veel gedoe en te veel onzekerheid? Ik weet niet wat bij mij de oorzaak was. Wel weet ik dat als je niets bedenkt, er ook niets gebeurt.

Voor mij betekent vakantie eropuit gaan. Per ongeluk op een bijzondere plek terechtkomen. Mensen ontmoeten. Dingen doen die je graag zou willen doen, maar waar je nooit aan toekomt. Ik weet niet wat er in mijn hoofd gebeurde, maar ineens was er een besluit genomen: ik ga op vakantie in mijn eigen stad.

Om de daad bij het woord te voegen, belde ik een vriend van vroeger op. Hij woont in Vreewijk, het tuindorp van Rotterdam. We hebben jarenlang samengewerkt en sinds zijn pensioen probeert hij mij te overtuigen dat ik een keer langs moeten komen in de meest bijzondere wijk van Rotterdam.
‘Als je woont, waar ik woon, heb je altijd vakantie!’ vertelde hij mij eens. 
Hij was blij verrast toen ik hem belde.
‘Kom maar zo vroeg mogelijk,’ zei hij. ‘Maar ik betwijfel of je aan een dag genoeg hebt.’
Via de whats-app kreeg een lijst van dingen die ik zou kunnen gaan doen.  

Een dagje vakantie in Vreewijk: het Rotterdamse tuindorp. De wijk met een rijke groene geschiedenis. Een wijk met Engelse allure en met opvallende architectuur. Waar je tussen de huizen door over verborgen paadjes kunt dwalen. Waar je bij de bakker om de hoek lekkere broodjes voor de picknick kunt kopen. Waar je in de natuurtuin de Enk de voeten-bloot-ervaring niet mag missen. En waar je moet gniffelen om de grappige details die je – volgens mij – nergens anders ter wereld zult zien.
Mijn vriend had gelijk. Aan een dag heb je niet genoeg. Gelukkig is het dichtbij en op de fiets ben je er zo. 

Meer weten over het best bewaarde stadsgeheim van Rotterdam? Luister zaterdagochtend 25 juli van 8 tot 9 uur naar het programma Chris Natuurlijk.

PS Hier vind je het avontuur dat Pietje Bell met BoekieBoekie in Vreewijk beleefde.