Pompoencake

Zonder pompoencake is het niet Halloween! Een beproefd recept dat lekker makkelijk te maken is.

De ingrediënten

  • circa 500 gram pompoen (zonder schil in kleine blokjes) 
  • 100 gram roomboter 
  • 150 gram rietsuiker
  • 4 eieren
  • 150 gram bloem
  • 1 pakje bakpoeder
  • snufje zout
  • snufje koekkruiden 
  • snufje gemberpoeder
  • snufje nootmuskaat
  • scheutje gembersiroop

Voor de versiering: pecannoten

Het bakgerei
Pan, beslagkom, zeef, mixer, pollepel, bakvorm

Het beslag

  • Kook de pompoenblokjes in circa 15 minuten gaar in een bodempje water. Giet het af, maak er puree van en laat het in de pan afkoelen. 
  • Roer in een beslagkom de zachte boter, suiker en de afgekoelde pompoenpuree door elkaar heen.
  • Klop de eieren los en mix die door het romige mengsel van suiker en boter.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder, voeg zout en specerijen toe. 
  • Meng alle ingrediënten eerst met een pollepel en gebruik daarna de mixer, zodat het lekker smeuïg wordt. Het klinkt tegenstrijdig, maar het deeg blijft luchtig als je zo kort mogelijk mixt.
  • Giet het beslag in een (tulband)vorm en bak de cake gaar in de voorverwarmde oven.

N.B. Het pompoendeeg is dunner dan bij een gewone cake. Er blijft dus jammer genoeg weinig deeg aan de kloppers hangen, gelukkig is het wel precies genoeg om te proeven.

De baktijd
Verwarm de oven voor op 180 graden. De baktijd is ongeveer een uur. Pompoencake is smeuïg het lekkerst en beweegt een beetje ook al is het gaar. Met een prikker kun je controleren of de cake overal gaar is. Haal de cake niet uit de oven, maar zet de deur op een kier.  Na ongeveer een half uur kan de deur helemaal open. Laat de cake in de oven afkoelen, zodat het nog wat steviger kan worden en het door de snelle temperatuurwisseling niet van schrik instort. 

Versier tot slot je pompoencake met pecannoten.

Hmmmmm