Pittige Piet

Over twee dagen is het Pakjesavond, elk jaar vieren we dat met vrienden. Het budget is als vanouds een tientje, en via een website worden lootjes getrokken. Je eigen lootje trekken kan niet meer. Dat is jammer, een overdreven lovend gedicht over jezelf of jezelf goed te pakken nemen kan immers ontzettend grappig zijn. Ineens bedenk ik dat je jezelf wél kunt toevoegen. De eerste die dat kan opmerken is degene die jou getrokken heeft, maar dat is van latere zorg.

Wat maak ik eerst: het gedicht of de surprise? Jezelf verrassen is moeilijker dan ik dacht. Ik pieker me suf en besluit een blokje rond te lopen. Als ik in de verte de drijvende Aziatische supermarkt zie, kom ik meteen op een idee: de ‘KwAziatische-kookdoos van Pittige Piet’.

Het winkelkarretje is snel gevuld met onbekende geuren en smaken. De surprise verandert in een spel op rijm, waarbij iedereen om de beurt geblinddoekt moet proeven en ruiken. Natuurlijk heb ik als enige alle antwoorden goed en is de hoofdprijs voor mij: een gezellig avondje kokkerellen met Pittige Piet! Onderin de ‘KwAziatische-kookdoos’ zit nog een cadeau voor mezelf: een zelfgemaakt schort. Ook daar hoort een gedicht bij. Het begint met complimenten, maar eindigt zo:

Pittige Piet, die van humor houdt,
neemt deze grap met een korreltje zout.
Echter Sint wil niet de schijn wekken
dat jij jezelf mag voortrekken.
Nee, Sint kan zich niet achter de woorden van Piet verschuilen
hij verzint een straf waarvan je gaat huilen:
niet Piet, maar jij bent de klos bij het kokkerrellen,
en dat begint met een kilo verse uien pellen.
Zodra de voorgerechten in de marinade staan,
moet je met de volgende gangen verder gaan.
Je vrienden verwachten een menu met pit.
En dat stopt niet als iedereen aan tafel zit.
Dat wordt een avondje rennen en zweten,
Met een feestmaal om nooit meer te vergeten!
Eet smakelijk
Sint en de Pittige Piet

 

Te beluisteren op 3 december bij Te beluisteren bij Chrisnatuurlijk van RTVRijnmond.