Over mij

jet manrho.jpg

Jet over Jet
Ik ben een noorderling, Rotterdammer. In Drenthe ben ik geboren, vlak bij de IJssel groeide ik op. Na wat omwegen ging ik in Groningen studeren en via Amsterdam kwam ik in Rotterdam terecht. Nog nooit heb ik ergens zo lang gewoond, daarom voel ik me ook Rotterdammer. Sinds kort woon ik in een van de kleinste dorpen van Zeeland. Volgens de buren ben ik al een echte Zeeuwse.  In de zomer ben ik hier, maar zodra de dagen korter worden en de bladeren van de boom vallen, dan ben ik daar. Ik reis van daar naar hier, van de stad naar het platteland.

Op mijn zestiende vertrok ik in mijn eentje voor een jaar naar Amerika. Dat was in de tijd van geen internet, geen skype en geen mobiele telefoon. Je kon niet een WhatsApp versturen en een telefoongesprek naar Nederland was net zo duur als een spijkerbroek. De dingen die ik zag of beleefde vertaalde ik in woorden en gingen als brief naar mijn vrienden en familie aan de andere kant van de oceaan.
Dit jaar in Amerika heeft mij gevormd en is een van de belangrijkste avonturen in mijn leven.

Nog steeds besteed ik veel tijd aan het vastleggen van de dingen die ik zie, hoor en beleef. Het is zelfs mijn werk geworden: schrijven & doorvertellen, denken & doen, inspireren & creëren. De volgorde wisselt per dag.
Ik ben uitgever & (tekst)schrijver, initiator & inspirator. Als cultureel projectontwikkelaar heb ik een groot aantal projecten gerealiseerd.

Ik ben kritisch. In alles wat ik doe. Meestal denk ik: dat had beter gekund. Maar ik houd ook van complimenten. Daar word je blij van. Mijn werk kent 3 mijlpalen en ik heb 3 onderscheidingen ontvangen. Daar ben ik trots op.
Ik ben ambitieus en droom vooral van dingen die ik ook nog allemaal wil gaan doen. Want alles doen dat op mijn lijstjes staat, dat is onmogelijk. Ik moet kiezen, maar wat? Dat weet ik nog niet.
Wordt vervolgd.

Jet Manrho
Rotterdam, 2018

PS
Dit zijn mijn mijlpalen:
2016 BoekieBoekie 25 jaar & het 100e nummer van het BoekieBoekie-tijdschrift
2001 Opening Kinderkunsthal Villa Zebra
1990-1991 Niet storen, ik lees: Rotterdams leesbevorderingsproject

En dit zijn mijn onderscheidingen:
2016 Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
‘Een duizendpoot met één allesomvattende grote liefde iedereen overtuigen van het belang om kinderen te laten kennismaken met de wereld van kunst en literatuur… Bevlogen, origineel, effectief en vol spannende ideeën. U streeft altijd naar het beste en u bent niet bang een heel eigen koers te varen. Velen zijn u daar dankbaar voor.’

2002 Job Dura Prijs
Tweejaarlijkse prijs voor architectuur, stedenbouw & samenleving in de regio Rotterdam. KinderKunsthal Villa Zebra in het Museumpark is het prijswinnende project van de Job Dura Prijs 2002 binnen het thema Bouwen voor de Jeugd.
‘Villa Zebra biedt een veelzijdige en brede programmering in de vorm van tentoonstellingen, theater- en dansvoorstellingen, kooklessen, architectuurprojecten en workshops op het gebied van kunst en cultuur. De combinatie van dit veelzijdige, spannende programma, de opvallende vormgeving van het gebouw, maar ook de gunstige ligging ervan in het Museumpark vormde de hoofdredenen van de keuze van de Job Dura Prijs jury voor Villa Zebra als beste project.’

1997 Laurenspenning
Deze prijs wordt eens per jaar toegekend aan een Rotterdammer die zich op cultureel gebied verdienstelijk gemaakt heeft.
‘De methodes die zij kiest om kinderen de liefde voor kunst en literatuur bij te brengen zijn vaak buitengewoon oorspronkelijk. Ze zijn ook effectief. Jet Manrho slaagt erin aanzienlijke aantallen kinderen enthousiast te maken voor beeldende kunst en literatuur en ze doet dat op een wervelende, sprankelende manier.’