Ontzamelen

Voorjaarskriebels? De één heeft er nooit last van, bij de ander begint het flink te jeuken en is de grote schoonmaak een jaarlijks terugkerend ritueel. Zelfs in een huishouden van twee kan het behoorlijk dichtslibben. Vooral de boekenkast leent zich daar goed voor: te vol. Twee rijen dik. Topstukken van de Nederlandse literatuur uit de kast van overleden ouders met titels als: Terug naar Oegstgeest, Het woud der verwachting, Tabee New York, De Zuid-Afrika boeken, Londenvaarder… Een lange rij klassiekers met vergeelde bladzijden staat op de bovenste plank, sommige zijn volledig stukgelezen. Overjarige studieboeken… wat móét je ermee? Ook de stapel pockets ontbreekt niet. Deze boeken zijn nooit gemaakt voor een lang leven, en tóch mogen ze niet weg. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy is er zo eentje. Het verhaal begon als een radiohoorspel van 12 afleveringen, voor het eerst uitgezonden in 1978 bij de BBC. In 1979 verscheen het als ‘paperback’. Voorzichtig blader ik het exemplaar door. Engelstalig, uit 1982. Toen al de 20e druk. Ook de aanschafprijs staat vermeld: £ 1.50. Was het toen lezen en doorgeven totdat het uit elkaar valt?
’Don’t Panic’ lees ik op de achterkant. Het lijkt voor mij bedoeld. Desondanks voel ik een lichte paniek. Zonder mijn koffers gepakt te hebben, ben ik op wereldreis en kom ik op plekken waar ik niet naartoe wou. Ik ken al die verhalen al en heb nog geen last van Hersenschimmen.

Make-over
Ik haal diep adem, draai me om, neem een slok thee, vouw een boekendoos open en ga aan de slag. Boek na boek, na boek, na boek, na boek, na boek verdwijnt in de doos.
Er komt steeds meer lucht in mijn hoofd en in de boekenkast ontstaat ruimte. In schrift is er weinig romantiek overgebleven. Het is een complete ‘make-over’ van fictie naar non-fictie. Gaten zijn gevuld met opengeslagen boeken waarvan elke bladzijde een verhaal is, boeken met foto’s van mensen, kunst, natuurverschijnselen en andere dingen waarbij je kunt wegdromen, boeken waarin je eindeloos lang heen en weer kunt bladeren.
Een boekenkast als kijk- en leeskast, met boeken die je staand kunt lezen. Op elk moment van de dag. Dag in, dag uit.

Ontzamelen: zo doe je dat!
Het duurde even voordat ik een nieuw concept had voor de inrichting van mijn boekenkast. Ook al heeft mijn kast verschillende vakken, het was puzzelen. Maar toen ik eenmaal de slag te pakken had, werd het steeds makkelijker om keuzes te maken.
Speciaal voor beginners enkele handige tips voor een kast met boeken die er staan om gelezen te worden. Om te beginnen: zorg voor voldoende ruimte om de kast heen en vergeet niet om dozen klaar te zetten.
Als je veel boeken hebt, wordt het gegarandeerd een gestructureerde chaos van stapels.

Haal vervolgens de boeken één voor één uit de kast en stel bij elk boek de volgende drie vragen:

  1. Heb ik het al gelezen?
  2. Is het stukgelezen?
  3. Is het perfect om door te geven?

Is het antwoord vaker ja dan nee, dan is er geen twijfel mogelijk: in de doos ermee.
Bij de boeken die door de eerste selectie zijn, stel je weer drie vragen:

  1. Spreekt het onderwerp mij (nog) aan?
  2. Ga ik het (nog) een keer lezen?
  3. Ga ik het oppakken, doorbladeren, bekijken en/of bestuderen?

Zeg je vaker nee dan ja? Helaas, dat boek gaat ook de doos in. Een beetje smokkelen hoort erbij, maar valse sentimenten niet. Toen ik klaar was met het ontzamelen, zag ik nieuwe ordeningen met veel mogelijkheden tot uitbreiding. Eens een verzamelaar, altijd een verzamelaar?

Boekensteun
Uiteindelijk heb ik meer dan vier meter boeken opgeruimd. De meeste heb ik gebracht naar de Boekensteun: de tweedehandsboekwinkel met een goed doel, die gerund wordt door een team van vrijwilligers. Het is een mooie boekwinkel met een breed aanbod van boeken voor een sympathieke prijs. En voor elk boek dat je koopt, mag je een goed doel aankruisen. Je kunt kiezen uit vijf initiatieven uit de wijk. Als je net als ik een boekenliefhebber bent, is de kans groot dat je niet met lege handen de deur uit loopt. Ik vertrok met Niet alleen, een boek van Tims Voors over een avontuurlijke voettocht dwars door Nieuw-Zeeland.

Kitty van ’t Veer (links) een van de vele vrijwilligers
van Boekensteun in gesprek met Chris Vemer (rechts)

Op boekenpad met Chris Natuurlijk
Boekenfans opgelet: Chris Vemer en ik bezochten ook samen de Boekensteun. In de uitzending van 23 maart kom je meer te weten over deze bijzondere Rotterdamse tweedehandsboekwinkel aan de Nieuwe Binnenweg 200A.
Het radioprogramma Chris Natuurlijk is elke zaterdagochtend live te beluisteren van 8 tot 9 uur via de Rijnmond-app of via Rijnmond.nl. Uitzending gemist? Terugluisteren via de podcast kan altijd.

Lezen en doorgeven: echt 2024