Lenteprikkels

Als de zon schijnt wil iedereen naar buiten en vooral lange wandelingen maken.  Maar wat doe je als je vanwege corona maar even naar buiten mag en je dagelijkse rondje elke dag hetzelfde is?
Ik zet mijn hoofd open en laat me prikkelen door de lente.
Vandaag ben ik letterlijk en figuurlijk geprikkeld door brandnetels. Met dit weer zie je ze overal groeien. Toen ik de frisgroene netelblaadjes zag, moest ik denken aan de brandnetelsoep uit mijn studententijd. Je kunt het net als spinazie roerbakken en koken, en het recept voor de soep is hetzelfde. Ik ging snel terug naar huis om een mandje, handschoenen en een schaar te halen. 
Het is niet moeilijk te raden wat ik vanavond eet.

Plukadvies
Brandnetels groeien het hele jaar door, maar alleen de jonge, nieuwe scheuten zijn lekker. Dat zijn de planten zonder bloemen en zaden. Kijk ook uit waar je plukt. Pluk niet aan de kant van de weg waar veel auto’s rijden, waar veel honden lopen of waar met gif wordt gespoten. Doe voor de zekerheid handschoenen aan of pluk een takje dovenetel of hondsdraf en wrijf die over de jeukende plekken als je geprikt bent. 

Dit heb je nodig 

  • vergiet met vers geplukte en gewassen jonge brandnetelblaadjes zonder steeltje
  • gembersiroop
  • paprikapoeder
  • oregano of tijm
  • 2 of 3 geschilde aardappelen, gesneden in kleine stukjes
  • bouillonblokje(s)
  • rode ui
  • 3 teentjes verse knoflook in kleine stukjes of geperst
  • scheutje (soja)room of cottage cheese
  • zwarte peper naar smaak
  • sesamzaad, pompoen- of zonnebloempitten

En zo maak je brandnetelsoep

  • Fruit de ui in een beetje olijfolie en voeg eventueel een beetje gembersiroop toe.
  • Roer de stukjes aardappel, knoflook en de kruiden erdoorheen en bak ze een beetje aan.
  • Voeg circa een liter water toe en doe de blokjes bouillon erbij.
  • Laat het zachtjes koken en roer als de aardappels beetgaar zijn (circa 15 minuten) de brandnetels erdoorheen.
  • Knip met een schaar de blaadjes klein en maak met de staafmixer er een gebonden soep van.
  • Rooster de zaadjes die je het lekkerste vindt.
  • Schep de soep in (voorverwarmde) soepkommen en versier het feestelijk met (room)kaas of cottage cheese, een snufje peper en geroosterde zaadjes.

Hmmm spannend lekker!

Column voor Chris Natuurlijk. Te beluisteren op zaterdag 28 maart van 8.00 tot 9.00 bij RTV uur. Programma gemist? Luister online.  

Toegift
Brandnetels kun je net als spinazie roerbakken en koken. Er zijn veel variaties te bedenken, zoals brandnetelpesto of pasta met brandnetelsaus. Het verschil tussen een gerecht van brandnetels en spinazie zie je niet, maar proef je wel. 

Let op: eet geen rauwe brandnetels. Zowel de steeltjes, als de blaadjes hebben haartjes die prikken.