Lekkere lichte kerst

Vandaag ga ik op zoek naar de ingrediënten voor een lekkere lichte kerst met nieuwe smaken, zodat deze kerst anders is dan anders.
Samen met Chris Vemer van Radio Rijnmond loop ik over de kerstmarkt op het Noordplein. De zaterdagmarkt begon als een festival van de Rotterdamse Oogst. Met lokale producten vers van het land, niet ver van hier geproduceerd, vandaag geoogst, gebakken of gemaakt.

Kerstslinger van spruitjes
Het is nog vroeg, de marktkooplui zijn druk bezig hun waar uit te stallen. In de verte zien we Gerda Zijlstra, de onzichtbare duizendpoot van de Rotterdamse Oogst. Ze heeft niet veel tijd voor ons.
‘Kijk,’ zegt ze terwijl ze naar de slinger van bontgekleurde lampjes wijst. ‘Vandaag heb ik nog een taak erbij: de verlichting. Die moet het nu doen!’
We kijken alle drie hoopvol omhoog. Helaas ze gaan niet aan. De lichtjes in de kerstboom doen het gelukkig wel.
‘Die is dit jaar versierd door standhouders,’ vertelt Gerda enthousiast.
‘Een slinger van spruitjes, een pastinaak in de vorm van een gezicht, een kromkommer, mandarijntjes versierd met kruidnagel en steranijs… En dit is nog maar het begin.’
‘Wat een idee,’ zeg ik. ‘Zo is je boom elk jaar anders.’
‘Echt iets voor jou,’ zegt Chris.
‘Absoluut,’ zeg ik. ‘Maar we gaan de markt verkennen. Ik heb een lange boodschappenlijst.’

Wereldse smaken
We lopen over een bonte markt van kleuren en geuren. Wereldse smaken, dichtbij gemaakt: oer en stoer. Hindoestaans, Grieks, Frans, Nederlands, Chileens, Turks, Japans, Brits, Spaans, Amerikaans. Biologische producenten met pakkende namen: ‘Smickels & Pickels, Keukenboeren, Farzana & Rabia Fatma’s keuken, de Buytenhof, MooiMekkerland, d’Vitaminefiets, Falaval, Salty Flavours, NoiaaNori, Toramusubi, Faraway Garden, Casa Reinders.
Een kerstmarkt om je vingers bij af te likken: dat is duidelijk. Terwijl Chris de marktkooplui interviewt, kan ik naar hartenlust proeven.

Gezellige drukte
Bij kerst hoort ook een mooi gedekte tafel. Van handgemaakt servies tot zelf geslagen tafelkleden. Maidie van den Bos geeft in haar Fôret Atelier een korte demonstratie hoe je van bloemen een fleurig tafelkleed maakt. Met een speciale hamer sla je patronen van kleurige bloemblaadjes. En wie van lekkere geurtjes houdt kan een workshop volgen, in nog geen uur tijd heb je een parfum gecreëerd.

Goed gevulde fietstassen
Het is inmiddels anderhalf uur later, de rij bij de koffiebar groeit en de eerste portie mosselen ligt bruin te bakken op een houtvuurtje. Het is gezellig druk, alsof je op vakantie bent in eigen stad. Een aanrader.
Met goed gevulde fietstassen en een hoofd vol ideeën voor een lekkere lichte kerst fiets ik naar huis.

Volg Chris en Jet
Meer weten over de kerstmarkt van de Rotterdamse Oogst? Luister op 23 december naar Chris Natuurlijk: het programma van Chris Vemer is elke zaterdagochtend live te beluisteren van 8 tot 9 uur via de Rijnmond-app of via Rijnmond.nl. Uitzending gemist? Terugluisteren via de podcast kan altijd.