In de wolken met aubergine

De vegan uitdaging: dag 5
Vandaag zijn Maarten Laupman en ik bij Fröbel: een lunchroom met een verhaal dat begint met de naam. Fröbelen betekent jezelf ontwikkelen door te doen. Volgens de Duitse opvoedkundige Friedrich Fröbel (1782-1852) gaat deze ontwikkeling sneller als je doet wat je leuk vindt, op een plaats waar je je fijn voelt. Lunchroom Fröbel is een zo’n plek waar mensen gestimuleerd worden nieuwe dingen te proberen en te leren. En waar iedereen zich thuis voelt en met trots werkt. Dat klinkt heel normaal, maar er zijn niet veel horecagelegenheden te vinden waar mensen met een verstandelijke beperking een échte werkplek hebben.

De zon schijnt. Maarten en ik zitten op het terras. We worden bediend door Jonas. Terwijl hij de lunch serveert, komt zijn collega Pascal terug van zijn bezorgronde met de bakfiets. Pascal is verantwoordelijk voor de bestellingen. Daarnaast doet hij alle andere dingen die niemand leuk vindt.
‘Maar…’ zegt hij met een grote lach, ‘ik doe niet de afwas!’
‘Dat klopt!’ zegt Jonas. ‘Die doe ik en daar ben ik heel goed in.’

Het broodje van de week is geïnspireerd op het gerecht In de wolken met aubergine uit VEGAN. Dit kookboek is ook een soort reisgids en neemt je mee naar bijzondere plekken. Op pagina 75 is Jigal Krant bij de foodstal Panda Pita op de Carmelmarkt in Tel Aviv. Daar is koken een stage act. Daar is eten ook beleven. En daar ontstaan nieuwe gerechten. De eigenaar van Panda Pita heeft door zijn kookdroom te volgen uit niets een foodstal neergezet. Zijn signatuurgerecht is nu mijn lunch. En als je proeft, wat ik nu proef, zal je niet verbaasd zijn als ik zeg: ‘Ik ben de wolken met aubergine’.