Hoe duurzaam is je kledingkast…

Als het aan Natascha van der Velden ligt, wordt dat dé vraag van 2017. Zij promoveerde als eerste in Nederland op duurzame mode. Haar proefschrift Making Fashion Sustainable leest als een thriller, waarbij je zelf ook een van de daders bent.
Iedereen weet het: de kledingindustrie is wereldvervuiler nummer twee. Met de olie-industrie aan top. En dat zegt wat.
Het is algemeen bekend: de keten houdt van oneerlijke handel. Het antwoord van de bewuste koper van te goedkope kleding: ‘Ik ben geen dief van mijn eigen portemonnee!’ Onbewust ben je dat wel, na een paar keer wassen of dragen laten naden los. Naald en draad voor het verstelwerk krijg je er niet bij. Over verspilling zwijgen we. Een miskoop draag je immers niet.

Waar begint duurzame mode? Bij de makers of de dragers? Als het aan de promovenda ligt, begint het bij jou! Hoe? Heel simpel. Op pagina 8 van haar proefschrift vind je een checklist die je kunt gebruiken bij aankoop van je volgende kledingstuk:

  • de keus van materialen, de productieketen en de fabricagemethode;
  • eerlijke betaling aan alle werkers binnen de keten;
  • consumentengedrag (aankoop, (her)gebruik, reinigen en weggooien), afvalverwerking en recycling;
  • communicatie over duurzame en niet-duurzame kleding.

De afgelopen jaren waren dit de onderzoekspunten die Natascha in haar betoog met heldere argumenten onderbouwd. Op de tentoonstelling Rhapsody of Ideas for Sustainable Fashion zie je haar toekomstvisie, ook gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Aan de droogmolen hangen haar eigen ontwerpen en kledingstukken die verduurzaamd zijn. Voor een aanstaande bruid veranderde ze haar cocktailjurk in een ludieke trouwjurk. Van het een het ander maken. Dat is duurzaam. Ook knippert de promovenda niet met haar ogen als ze vertelt over kleding gemaakt van algen en mos. En ze lacht bij het bordje ‘Bodyfur’. De mens gekleed in een vachtje van bont. Ik zie het al voor me: de hond en zijn baasje in dezelfde outfit!

Duurzame mode begint bij jou: dat wordt echt 2017!

Rhapsody of Ideas for Sustainable Fashion
Expositie in de bibliotheek van de TU Delft
Te zien t/m 3 februari 2017

Makers trouwoutfit
Natascha van der Velden: van cocktailjurk naar bruidsjurk met sluier
Armeni Tovmasjan: herontwerp tweedehandsjasje en omslagdoek
Hendriekje van Houweninge: bruidsbloemen van papier