Het boek voor Sinterklaas

Eeuwen geleden werd de hulp van Sint-Nicolaas aangeroepen. Ook ik wil graag geloven in de wonderen van onze goedheiligman. Op mijn verlanglijstje van Sinterklaas staat bovenaan mijn lijstje: een wereld zonder plastic. Ik wil niet meer, dat als ik over het strand loop, of een wandeling door het bos of park maak, me schuldig voelen. Me schuldig voelen dat ik dat ene kleine stukje plastic dat ik zie liggen, niet meer op raap. Mijn grootste wens voor Sinterklaas is de wereld zonder plastic.

Een plasticvrij leven 
Waar begint een plasticvrij leven? In de winkel of bij je thuis? Bij de ander of bij jezelf? En hoe begin je? Nu bijvoorbeeld met dit boek: Doe het zero! Simpele recepten voor een plasticvrij leven. Het is geschreven door de twee zussen: Jessie en Nicky Kroon. Hun plasticvrije leven begon zes jaar geleden als een experiment en is nu hun nieuwe levensstijl. Zij willen nooit meer terug naar 2014.

Het boek is breed opgezet, het heeft geen begin en ook geen eind. Maar als je het van voor naar achteren leest, lijkt het alsof je een dagje met de twee zussen meeloopt. Met praktische kleine alledaagse tips en recepten laten ze je zien hoe en waar je kunt beginnen. Niet iedereen zal de basis ingrediënten in huis hebben, maar sommige (schoonmaak)recepten zijn super simpel, zo uitnodigend, dat je meteen aan de slag gaat. Het zelf maken van schoonmaakmiddelen is niet alleen veel goedkoper, maar het bevat geen schadelijke stoffen. Je zult vast niet alle 80 recepten maken, maar dat hoeft ook niet. Het gaat om het concept, de basisgedachte dat je zelf een belangrijke bijdrage kunt leveren. 
Het boek eindigt met ‘Eerste hulp bij zero-waste-cadeaus en verlanglijstjes’. Perfect voor Sinterklaas. Vooral voor degene die nog moeten beginnen met de surprise.

Speciaal voor Chris Natuurlijk heb ik een top tien gemaakt.

 1. Het (e)boek Doe het zero! Simpele recepten voor een plasticvrij leven!
  Heb je geen tijd om naar de boekwinkel te gaan? Of is het boek uitverkocht?
  Bestel het e-book.
 2. Bibliotheekkaart of als degene al lid is: geef een leen boek. Wel duidelijk erbij vertellen dat het boek terug moet naar de bibliotheek.
 3. Haarconditioner: heel simpel te maken. Vul een mooie fles met
  30 ml appelciderazijn of appelazijn en 70 ml water. Etiket erop of tekstje geschreven met een watervaste stift.
 4. Kruidenzakje voor in bad (anders dan drijven alle kruiden in je bad en verstopt daarna je gootsteen).
 5. Lekker dweilen: maak van een oude handdoek een dweil. Dat doe je zo: knip in het midden een gat. Schuif die over de stok van een trekker en wikkel de handdoek om de trekker heen. Je kunt er ook mee ‘zwabberen’: dat is droog dweilen of stofzuigen zonder herrie.
 6. Bruisend de wc-reinigen. Dat maak je zo: voeg aan een fles natuurazijn10 druppels etherische olie van tea tree. Verder heb je nodig: een pot baksoda of kristalsoda. 
  Het schoonmaak-ritueel: Spuit het azijnmengsel in de pot, eerst goed borstelen en dan daarna circa 50 gram soda toevoegen. Daarna nog een keer borstelen. De pot wordt bruisend schoon.
 7. Set bulkzakjes voor fruit en groente om mee te nemen naar de (super)markt.
 8. Zakje met bloemzaadjes. Door het warme weer kun je ze nu nog plukken: stokroos, afrikaantjes, papaver, goudsbloem, enzovoort.
 9. Popcornslingers voor in de kerstboom.
 10. Een kledingstuk dat kapot is repareren: knoop eraan zetten, gaatje dichtmaken of iets anders simpels.

Wil je hier meer over weten, luister op zaterdag 5 december van 8.00 tot 9.00 naar mijn column ‘Waar is Jet?’ bij Chris Natuurlijk bij Radio Rijnmond.
Een inspirerend programma dat je niet mag missen. Ook boeiend voor niet-Rotterdammers. 
Luister online of via je mobiele telefoon met de Rijmond-app.