Wat helpt is een wonder

Anne Vegter was Dichter des Vaderlands. Vier jaar lang heeft ze niet alleen gedichten geschreven maar bij belangrijke gebeurtenissen, maar ook trok ze als een vertegenwoordiger van het gedicht door het land.

Het allermooiste van een gedicht is, dat een woord of een regel je zo kan raken, dat het voor altijd bij je blijft. En wie een gedicht in zijn hoofd heeft zitten, heeft altijd woorden bij zich. Een woord als gereedschap voor de dingen die ertoe doen. Voor iedereen die nog niet de juiste pen of hamer heeft gevonden om de laatste punt te zetten is er: ‘Hallo gedicht’.

Op 29 januari werd het werk van Anne Vegter als Dichter des Vaderlands in de Kunsthal Rotterdam getoond. Eigenlijk had dit programma live uitgezonden moeten worden als extra item van het Acht uur Journaal. Het zou dan afgesloten zijn met Het Wilhelmus, uit volle borst gezongen door het publiek met nieuwe regels die passen bij deze tijd.

Het nieuws als gedicht, een gedicht als nieuws. Dit stond nog niet in de checklist met tips voor de volgende Dichter des Vaderlands: Esther Naomie Perquin.
Maar Wat helpt is een wonder. Ik zou zeggen: lees deze dichtbundel.
Daar vind je Vaderlandse geschiedenis als ander nieuws.
Daar vind je woorden waarbij je stil kan staan.
Daar vind je levensgedichten.

Leven als een gedicht
Leven in een gedicht
Leven met een gedicht.

 Hallo gedicht ben je daar?
Hallo gedicht ik ben hier.
Hallo gedicht hoor je mij?
Hallo gedicht waar ben je?

Hoe lang zal duren voordat het journaal elke dag eindigt met een gedicht?
Wat helpt is een wonder. Ik geloof in wonderen. En jij?