Groener dan groen

Dit jaar heb ik het plan om een ‘soort van’ kerstboom te maken. Maar hoe doe je dat en waar begin je?

Zeer terloops, tijdens het ontbijt, zeg ik: ‘Dit jaar heb ik geen zin in een ouderwetse kerstboom.’
Het blijft stil. De verwachte reactie komt niet. Het is nog vroeg, denk ik. Dit is meer een onderwerp voor bij de borrel of het avondeten.
Mijn idee is om dit jaar zelf een ‘soort van’ kerstboom te maken. Alleen weet ik nog niet hoe. In mijn hoofd is het een drukte van jewelste. De wildste ideeën buitelen over elkaar heen.
‘Wat?’ hoor ik ineens. ‘Geen kerstboom?’ Het klinkt onthutst en teleurgesteld.
Mijn creatieve denkproces stort in als een cake die te snel uit de oven is gehaald.
‘Nee, dit jaar geen ouderwetse kerstboom!’ zeg ik resoluut.
‘Nou ja zeg… dat klinkt ongezellig.’
Nog voordat ik iets terug kan zeggen, gaat de wekker.
‘Sorry, ik moet gaan,’ zeg ik. ‘Anders kom ik te laat. Maar ik kom vast met iets bijzonders terug.’

Ik ren de deur uit om als een van de eersten op de kerstmarkt van Trompenburg Tuinen & Arboretum te zijn. Samen met Chris Vemer doe ik inspiratie op voor de kerst.
Het begint meteen goed: bij de entree staat een kerstman gemaakt van coniferengroen en een muts van schapenwol. Het lijf is gemaakt van kippengaas en daar steek je de takken in. De uitleg klinkt simpel. Nu de takken en de uitwerking nog.

De kraam met groen is indrukwekkend. Grote bakken vol, soort bij soort, in allerlei maten en verschillende tinten groen. Daar ontmoeten we Mark Démoed, een van de tuinmannen van Trompenburg. Enthousiast begint hij te vertellen over het snoeisel, het groen dat niet in de versnipperaar verdwijnt. Elke tak kent hij bij naam. Latijnse namen vliegen voorbij. Allemaal komen ze uit de levende collectie van het Groen Museum. Vooral de Ilex, de hulst, moeten we gezien hebben. ‘Die valt nu extra goed op. En als je de tijd neemt, kun je zeker honderd verschillende soorten ontdekken.’

Het begint me te duizelen. De ene tak is nog mooier dan de andere. Het is moeilijk kiezen. Wordt het een wereldboom in allerlei tinten groen van verschillende continenten, een kerstboom van honderd soorten hulst, een groen geurige kerstman of…?
Met een groot groen boeket en een hoofd vol ideeën fiets ik naar huis. Het kan nog van alles worden en het thuisfront wil ongetwijfeld ook inspraak. Maar één ding is zeker: deze kerst wordt groener dan groen!

Wil je ook in de groene kerststemming komen, luister zaterdag 10 december van 8 tot 9 uur naar Chris Natuurlijk.  

Tip: download de Rijnmond-app! Ben je te laat? Terugluisteren kan ook.