Groene Kerst

Voor mij begint Kerst bij het uitzoeken van de kerstboom. Mijn favoriete boom is eentje die niet perfect is. Eentje met een dubbele piek, een tak met vreemde kronkels en lekker dik. Maar het allerbelangrijkste is: de boom moet mee op de fiets. Dat betekent niet langer zijn dan dat ik zelf ben. 

Dit jaar is er een extra eis ingeslopen. De kerstboom moet duurzaam gekweekt zijn. En wat blijkt: dat is makkelijker dan dat ik had kunnen bedenken. Je kunt zelfs kiezen wat het tweede leven van je kerstboom wordt. Tenminste als jouw boom van Beter Boompje komt.

Mijn lievelingsboom is de Noordman, je weet wel die uit Scandinavië, de mooie dikkerd met blauw-groene naalden. De kweker noemde dit een kloonboom, een modeboom die niet geschikt is om te herplanten. Maar deze trendy boom is wel de perfecte grondstof voor nieuwe producten. Van de Noordmannen kun je postkaarten en kersthangers maken, of ze verwerken tot potgrondvervangers en kweekbodems voor oesterzwammen. De grote kerstboom die vorig jaar voor het stadhuis van Rotterdam stond, is nu een ontroerend mooi groen sleetje. Dat klinkt goed.
Toch ben ik niet voor deze modeboom gegaan. Want ik wil een boom met kluit, die na zijn korte binnenleven nog frisse groene naalden heeft. ‘Dan moet je de Servische Spar kiezen’, vertelde de kweker. ‘Deze kweken we met als doel om ze te herplanten.’ 
Van kerstboom naar natuurboom. Dat klinkt goed. Ik ben verkocht.

Tip voor een groene kerst
De groene kerstbomen van Beter Boompje zijn uitverkocht. Maar wie in Rotterdam en omstreken woont, kan wel meedoen aan de ‘challenge’. Het doel is om 10.000 kerstbomen een tweede leven te geven. Wil je hier meer over weten? 
Luister zaterdag 11 december van 8 tot 9 uur naar Chris Natuurlijk via de Rijnmond app! Zo kun je ook makkelijk terugluisteren.

Chris Vemer en ik zijn samen op de groene Kerstmarkt De Oase. Daar ontmoeten we Arno Bonte, de Rotterdamse wethouder die voor duurzaamheid kiest, en Raymond Landegent, initiatiefnemer van de groene kerstmarkt.