Gele biet en rode vijgen

De vegan uitdaging: dag 4
De tijd gaat snel. Maarten Laupman en ik zijn op de helft van onze uitdaging. We wisten niet dat vegan zo makkelijk is. Vegan is IN! Vlees is UIT! En zuivel? Dat hebben we nog geen moment gemist, ontdekten we.

Grand café LOOS heeft deze week een extra vegan gerecht op de kaart gezet. Een beproefd recept uit eigen keuken. “Carpaccio van rode en gele biet met pulled jackfruit en vijgenbulgor.” Een fusion gerecht. Dat is meteen duidelijk. De gele biet is net even iets anders, is iets frisser qua smaak. Het is een vergeten groente, die je steeds vaker op de menukaart ziet verschijnen. De rode biet kent iedereen: die is oer-Hollands.

Ik weet hoe gele, rode en oranje bietjes smaken. Ook al zijn ze flinterdun gesneden, ik proef altijd aarde. Maar wat gebeurt er als je dit combineert met vijgen, avocado, bulgor? Boterzachte avocado met de krokante rode biet. Het staat mooi op m’n vork en ik ben verrast over de kracht van beide smaken. Ze ‘bijten’ elkaar niet, maar vullen elkaar aan.

Vegan is populair bij jongeren. Die houden van andere smaken. In het kookboek van Jigal Krant lees ik over de veganistische revolutie. Ben benieuwd of ik aan het eind van de week anders denk en eet.