De smaak van Sinterklaas

Het duurt niet lang meer, dan is het 5 december, het avondje van Sinterklaas. Een onuitwisbare herinnering aan dit kinderfeest gaat terug naar de tijd toen ik nog geloofde dat hij echt bestond.
Als Sint in het land was, mochten we elke avond onze schoen zetten. We zongen liedjes bij de kachel. Mijn jongste broer en ik hadden altijd een wortel voor het paard en zo af en toe schreef ik een briefje aan Sint. Een of twee keer per week werden we verrast met iets lekkers. Niemand wist immers wanneer hij bij ons in de buurt was. Dat verhoogt de spanning, moet mijn moeder gedacht hebben. Ook zette ze graag het alziende oog van de goedheiligman in. Als je iets gedaan had wat niet mocht, dan zat er een zakje zout in je schoen. Ook ik ontkwam daar niet aan. Op een ochtend was ik als eerste beneden. In elke schoen zat een chocoladepiet, maar niet in die van mij. Waarschijnlijk was ik ervan overtuigd dat Sint zich vergist had en ik verruilde de inhoud van mijn schoen met die van mijn oudste broer.

Sinterklaasstemming
Om in de sinterklaasstemming te komen, gaan Chris Vemer en ik naar Gorinchem. Daar komt dit jaar de pakjesboot van Sint en de Pietermannen aan. Het vestingstadje aan de Linge is feestelijk versierd, langs de rivier wapperen vlaggen en op de kade staat een gigantisch groot cadeau, ingepakt in sinterklaaspapier.
Chris en ik zijn benieuwd naar de smaak van Sinterklaas en zijn op zoek naar een ambachtelijke bakker. We willen vooral het verschil proeven tussen de pepernoot en het kruidnootje. Al lopend over de Langendijk komen we terecht bij Sweet Ima, een bakkerij-patisserie met een café. Binnen is het gezellig druk en het café is gevuld met de geur van versgebakken speculaas. Verrukkelijk!

Ambachtelijk en puur
Eigenaresse Duffy Fishbain vertelt enthousiast over haar werk als banketbakker. Ze maakt alles zelf. Brood, gebak, koekjes, taarten… Van zoet tot hartig. Ze is een van de weinige bakkers die ook nog zelf bladerdeeg kneedt. Ze houdt van het ambacht.
‘En van puur,’ zegt ze lachend. ‘Ik voeg geen smaak- en kleurstoffen of conserveringsmiddelen toe, maar wel liefde!’
Het vak heeft ze geleerd in Parijs op de internationale kookschool Le Cordon Bleu. Dat is intussen alweer 20 jaar geleden.
De kruidige smaak van speculaas ontdekte Duffy pas toen ze in Nederland kwam wonen. Ze heeft zelfs haar eigen speculaaskruidenmix ontwikkeld. Rond sinterklaas voegt ze de smaak van speculaas toe aan cheesecake en brownies. Voor kruidnootjes gebruikt ze dezelfde ingrediënten, alleen die bakt ze niet, wel verkoopt ze de mix hiervoor.
‘Dat is echt iets voor thuis,’ zegt Duffy. ‘Balletjes rollen en platdrukken. Lekker samen met de kinderen knoeien in de keuken.’

Het geheim van de bakker
Chris en ik willen graag weten hoe haar sinterklaaslekkernijen smaken. We beginnen met de krokante knapperige speculaasjes.
‘Hmmm!’ zeggen Chris en ik tegelijk.
‘Lekker fris,’ voeg ik eraan toe. ‘Niet te zoet en het amandelschaafsel geeft een mooie twist.’
De frisse smaak komt door de extra gember: één van de geheime ingrediënten van Duffy. Speciaal voor de koekjesdippers heeft ze speculaas met koffiearoma. Jammer genoeg zijn die op en kunnen we die niet proeven.

Voor de pepernoot heeft Duffy ook haar eigen recept. Die bakt ze bijna dagelijks.
‘Vers zijn die het lekkkerst.’
Ik neem het zachte blokje in mijn hand, ruik eraan en in één hap verdwijnt de pepernoot in mijn mond. Ik proef de anijs. De ouderwetse smaak van taaitaai. Het is lang geleden dat ik dat geproefd heb.
‘Dat smaakt naar meer!’ roep ik enthousiast. ‘
Chris zegt niets, ze heeft haar mond vol. Aan haar glunderende ogen te zien, is ze het met mij eens.
Onder het genot van een kopje verse gemberthee genieten we na. Het speculaasje eet ik tot de laatste kruimel op.
Met een hand vol pepernoten en een tasje vol sinterklaaslekkernijen gaan we terug naar Rotterdam. En één ding is zeker: op 5 december ruikt het bij mij thuis naar speculaas. Hmmmmm.

Meer weten over de echte Sinterklaas?
Luister op 18 november naar Chris Natuurlijk: het programma van Chris Vemer is elke zaterdagochtend te beluisteren van 8 tot 9 uur via de Rijnmond-app of via Rijnmond.nl. Uitzending gemist? Terugluisteren via de podcast kan altijd.