Aubergine teefjes…

De vegan uitdaging: dag 3
Het is de derde dag dat fotograaf Maarten Laupman en ik de buurt culinair te verkennen. Weer of geen weer: het park van Zochers heeft altijd aantrekkingskracht.  Het monumentale pand het Heerenhuys was eens een buitenhuis, maar is nu Dudok in het Park. Daar heb je het mooiste zicht op de vijver en voel je de romantiek van lang geleden.

Speciaal voor de week zonder vlees en zuivel staan er nog meer vegan gerechten op de kaart. Als lunch krijgen we een pittige wortelsoep met pitacroutons en aubergine teefjes.
Bij wortelsoep denk ik aan een zachte zoete smaak. En als ik pittig hoor, ben ik op m’n hoede. Is pittig ‘scherp’ of is pittig ‘heet’? Ik neem de geur van de soep in mij op een neem voorzichtig een eerste hap.
Maarten kijkt mij vragend aan. ‘En?’
‘Het is verrukkelijk!’
Tussen de wortel door proef ik andere smaken. Ik herken niet alles en kijk ‘stiekem’ in het kookboek. Het is even bladeren, maar op bladzijde 253 zie ik wat niet proefde. De meeste ingrediënten staan ook in mijn keukenkastje. Maar in deze combinatie heb ik ze nog nooit gebruikt. Deze soep smaakt zoveel anders dan ik verwacht had. Een echte aanrader.

Het volgende gerecht is bijna klaar: aubergine teefjes. Ik heb een vaag vermoeden wat dat is en pak het kookboek erbij om te kijken of het klopt. Het begon met een oudbakken boterham en stukje geroosterde aubergine van de vorige dag. Het bleek een toevalstreffer, lees ik op pagina 68.
De aubergine teefjes van Dudok zijn een sjieke variant. Het is betoverend lekker. Ik geniet van de lange nasmaak. Aubergine teefjes… om voor altijd bovenaan de kaart te zetten.