A Love Boat For My Valentine

Weet jij nog wanneer jij je eerste Valentijnskaart kreeg? Ik weet het nog als de dag van gisteren. Het was 1976, ik was zestien en woonde voor een jaar als een ‘Foreign Exchange Student’ in Kalamazoo (USA).
Ik had toen nog nooit van Valentijnsdag gehoord, maar daar werd het gevierd als een soort feestdag. Vooral op school. Je kon via de schoolvereniging een Valentijnskaart kopen en die naar een schoolgenootje sturen. De liefdespost werd in je klas bezorgd!
In dat jaar heb ik mijn eerste Valentijnskaart verstuurd. Anoniem naar de jongen waar ik verliefd op was. Helaas werd mijn liefde niet beantwoord. Als buitenlands meisje was ik net iets te anders. Misschien was dat maar goed ook, want toen lag Amerika nog heel ver weg en na een jaar moest je toch ook weer gewoon terug naar Nederland.

In mijn koffer met herinneringen en nieuwe gewoontes zat ook die van Sint Valentijn. Zo af en toe, pak ik een gewoonte van toen op. Dit jaar ontvangt mijn Valentine geen kaartje en ook geen bloemetje, maar als liefdevolle verrassing maak ik Love Boats! Nu maar hopen dat mijn Valentine niet de boot mist!

Recept voor Love Boats

Ingrediënten

 • 2 of 3 stronkjes witlof
 • 1 handsinaasappel
 • 2 haringen
 • 2 kleine prei
 • eetlepel zure room
 • takjes peterselie
 • olijfolie
 • gembersiroop

Nodig

 • cocktailprikkers
 • mooie schaal

Bereiden

 1. Snijd de prei in kleine stukjes en was het in een vergiet.
  Smoor de prei op een laag pitje in een scheutje olijfolie en gembersiroop. Voeg eventueel een snufje zeezout toe.
 2. Snijd de gepelde sinaasappel in hele kleine stukjes en meng het met een eetlepel room door elkaar heen.
 3. Was de witlof en leg 8 grote buitenblaadjes op een mooi bord.
 4. Snijd nog een keer 8 lof blaadjes af, die worden straks het dek van de lofbootjes.
 5. Vergeet de prei niet en roer die zo af en toe door elkaar, totdat het beetgaar is.
 6. Snijd of knip beide haringen in 4 gelijke stukjes
 7. Leg op elk stukje lof een stukje haring en verdeel de lauwwarme prei en sinaasappel over de stukjes haring.
  Meng de prei en sinaasappel niet, maar maak er twee blokjes van met in het puntje de fris-zoete sinaasappel. Zo heb je twee smaaksensaties in één lofbootje.
 8. Leg een lof blaadje als dek erbovenop en gebruik een cocktailprikker als mast.
 9. Versier de lofbootjes met takjes peterselie en serveer ze liefdevol op een mooi bord.

Love Boats: it’s finger lickin’ good

PS
Op zoek naar nog meer tips? Voor mijn column bij Chris Natuurlijk ga ik op zoek naar bijzondere verrassingen die corona-proef zijn en waar je zelfs je vingers bij kan aflikken.
Waar je ook woont, meeluisteren kan online of via je mobiele telefoon met de Rijmond-app. Tot zaterdag 13 februari van 8.00 tot 9.00 bij Radio Rijnmond. Een inspirerend programma dat je niet mag missen.